Bezienswaardigheden op Curaçao

De meeste mensen die Curaçao bezoeken zullen dit vooral doen vanwege het aangename tropische weer dat ervoor zorgt dat het het hele jaar door goed vertoeven is op Curaçao. Relaxen, zonnen en zwemmen vormen voor de meeste toeristen die Curaçao de belangrijkste redenen om zo’n negen uur te vliegen. Wie echter meer wil zien dan zee en strand de kan ook op Curaçao kiezen uit een aantal leuke bezienswaardigheden. Wij hebben een selectie van de hotspots en ook wat minder interessante bezienswaardigheden op deze pagina op een rijtje gezet. Voor uitgebreide info verwijzen we graag naar de speciale reisgidsen over Curaçao of de informatieboekjes die je op Curaçao zelf kunt vinden.

Op Curaçao kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan georganiseerde excursies. Er is een ruim aanbod van rondreizen over het eiland waarbij diverse hoogtepunten van Curaçao getoond worden. Zeker ook de moeite waard is de uitgebreide stadswandeling door hoofdstad Willemstad. In een paar uur tijd leer je alle ins-en-outs van Willemstad, waarna je nog lekker even na kunt genieten op een terras langs de Handelskade of op het Wilhelminaplein.

Op deze pagina beschrijven we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties op Curaçao.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Curaçao bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Curaçao.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Curaçao
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Curaçao via GetYourGuide

Zoutpannen van Jan Kock

In de tijd van de West Indische Compagnie waren de zoutpannen een economisch belangrijke reden van Nederland om Curaçao te koloniseren. Op de zoutpannen liet men zout water indrogen waarna er omstreeks februari/maart zout ‘geoogst’ werd door de vele slaven die hier ter werk gesteld werden. Inmiddels ligt de periode van zoutwinning op deze plek ver achter ons. De zoutpannen van Jan Kock vormen tegenwoordig vooral het leefgebied van flamingo’s die hier op zoek zijn naar voedsel. Wie de zoutpannen bezoekt die heeft een redelijke kans deze prachtige vogelsoort in het wild te spotten.

Flamingo's in de zoutpannen van Jan Kock

Kerk van Sint Willibrordus

De neogotische kerk van St. Willibrordus is een enorm opvallend bouwwerk dat aan het einde van de negentiende eeuw verrees bij het toenmalige dorp Buitenbosch. Wie de zoutpannen van Jan Kock bezoekt en in zuidelijke richting vanaf de zoutpannen kijkt die ziet de zalmroze kerk duidelijk aanwezig zijn in het groene landschap.

kerk van Sint Willibrordus

Struisvogelfarm (Ostrich Farm)

De struisvogelfarm bij Santa Catharina is vooral onder kinderen een populaire bezienswaardigheid op Curaçao. De struisvogelboerderij is de grootste in zijn soort binnen het Caribisch gebied. De enorme vogels worden hier gefokt voor hun vlees, huid en beenderen. Het vlees wordt gegeten (zoals in het bijbehorende restaurant Zambezi), de huid wordt gebruikt voor tassen en schoenen, de veren dienen als decoratiemateriaal en van de botten maakt men sieraden. Tijdens een één uur durende rondleiding op een safaritruck wordt je alles uitgelegd over de vogels. Aan het einde van de trip kun je struisvogels voeren en aansluitend op een struisvogelei staan waarmee aangetoond wordt hoe sterk zo’n ei is. Wie zin heeft kan na afloop een struisvogelomelet of uitsmijter eten in het restaurant. Weet je meteen hoe zo’n ei smaakt.

Kinderen voeren struisvogels in de struisvogelfarm

Aloë Vera Plantation

Op de weg naar de Sint Jorisbaai, onderweg naar de struisvogelfarm, kom je aan de rechterzijde de aloë vera plantage tegen. Hier wordt deze geneeskrachtige plant in grote aantallen (ruim honderdduizend) verbouwd. De aloë vera gel uit de planten wordt gebruikt om huidverzorgingsproducten te maken. Ook vormt het de basis van een speciale aloë vera frisdrank die ook uitermate goed zou zijn voor de gezondheid. De winkel waar je deze producten kunt kopen is zes dagen per week geopend (op zondag gesloten), de rondleidingen vinden slechts beperkt plaats.

Aloe vera wordt commercieel verbouwd op het eiland Curacao

Landhuis Chobolobo

In landhuis Chobolobo is de destilleerderij Senior Co gevestigd waar de befaamde Curaçao likeur geproduceerd wordt. Met name de blauwe variant, Blue Curaçao, is wereldwijd een bekende likeur die vooral in cocktails gebruikt wordt. Het landhuis ligt in Saliña. Het is tegenwoordig omringt door allerlei bedrijven zoals autogarages, winkels en fastfoodrestaurants. Hoewel diverse websites het hebben over rondleidingen binnen het landhuis hebben wij tijdens ons bezoek die mogelijkheid niet gekregen. Buiten de verkoop van de diverse producten in het winkeltje en het proeven van enkele likeuren was er weinig te beleven. Deze bezienswaardigheid is volgens ons daarom amper de moeite waard tenzij je hier echt komt om iets te kopen.

Landhuis Chobolobo
Blue Curacao is het belangrijkste product van Landhuis Chobolobo

Stranden

De belangrijkste reden om Curaçao te bezoeken is voor de meeste mensen de stranden die vooral aan de zuidkant van het eiland te vinden zijn. Voor vrijwel iedereen is er wel een geschikt strand. Zien en gezien worden doe je op Sea Aquarium Beach, waar beroemde beach clubs zoals Mambo Beach terug te vinden zijn. Snorkelaars kunnen vooral terecht op Playa Porto Mari, Playa Lagun en Blue Bay. Verder kent Curaçao een aantal stranden waar je vooral op doordeweekse dagen in het laagseizoen bijna een privéstrand hebt.

Op de stranden pagina lees je uitgebreide informatie over de stranden van Curaçao.

Playa Lagun

Grotten van Hato

Aan de noordkant van Curaçao liggen vlak bij de internationale luchthaven de grotten van Hato. Binnen deze Hato Caves kun je goed zien dat Curaçao ooit onder de zeespiegel heeft gelegen. Vele decennia geleden is Curaçao boven water komen liggen. De grotten zijn waarschijnlijk sinds enkele eeuwen na het begin van onze jaartelling bewoond geweest door Ararwak indianen. Er zijn nu nog rotstekeningen zichtbaar die daar het bewijs van vormen. Tijdens het tijdperk waarin de slavenhandel floreerde gebruikten de slaven op Curaçao deze grotten als schuilplaats. Sinds enkele jaren is een deel van de grotten onder begeleiding van een gids te bezoeken. Deze legt alles uit over de stalagmieten en stalactieten in de grotten, de manier waarop de grotten gevormd zijn, het gebruik van de grotten en de vroegere maar ook hedendaagse bewoners. Een bezoek is zeker de moeite waard als je op Curaçao bent. Houd er rekening mee dat het in de grotten wel een sauna lijkt. Het is er warm met een hoge relatieve luchtvochtigheid. De rondleidingen worden overdag ieder heel uur gegeven. Wie te vroeg (of te laat) is, die kan alvast het indianenpad lopen. Aan de hand van een twintigtal punten op dit pad krijg je uitleg over flora, fauna en zie je rotstekeningen die door indianen gemaakt zijn. Deze wandeltocht op eigen gelegenheid duurt ongeveer 20 minuten. De rondleiding in de grotten duurt zo’n 35 tot 40 minuten.

De grotten van Hato

Willemstad

De belangrijkste stad en tevens hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Met maar liefst ongeveer honderdveertigduizend inwoners woont ongeveer 95% van het hele eiland in deze stad. Willemstad is onderverdeeld in een aantal wijken waarvan er slechts een aantal toe doen op toeristisch vlak. De belangrijkste wijk is Punda, dat aan de oostelijke kade van de Sint Annabaai ligt. Punda wordt gezien als het centrum van Willemstad. Hier vind je een aantal bezienswaardigheden zoals de Handelskade, de drijvende markt, het Postmuseum, het Telemuseum en het Waterfort. In Punda vind je ook een redelijk groot aantal winkels. Aan de westelijke oever ligt de wijk Otrobanda, wat letterlijk ‘De Overkant’ betekent. Na een jarenlange periode van verval en criminaliteit is Otrobanda sinds het begin van deze eeuw een belangrijk stukje Willemstad geworden. Een redelijk groot deel van de wijk is opgeknapt, met als prachtig voorbeeld het hotel/museum Kura Hulanda. Het Riffort op de hoek van Otrobanda heeft gecombineerde mix gekregen van horeca met winkels en aan het daarnaast verrezen Renaissance Hotel is er een openlucht winkelcentrum gekomen met vooral veel luxe winkels.

Willemstad gezien vanaf de Julianabrug

Snorkelen & duiken

Eén van de leukste activiteiten die je in Curaçao kunt doen is snorkelen. Deze manier van watersport is laagdrempelig en goedkoop. Curaçao telt enorm veel goede snorkellocaties, waarvan een redelijk deel zo vanaf het land te bereiken is. Populaire plekken om te snorkelen zijn de net buiten de Caracasbaai gezonken tugboat, Playa Porto Marie, Playa Lagun, Playa Jeremi en Blue Bay. Erg mooi is het onbewoonde eiland Klein Curaçao, waar je met een dagtocht naartoe kunt gaan. Als je een beetje geluk hebt kom je in het water zeeschildpadden tegen. Klein Curaçao is niet alleen geschikt voor duikers en snorkelaars, ook zonaanbidders kunnen hier heerlijk genieten van een heerlijk dagje op een prachtig wit zandstrand.

Op het gebied van duiken heeft buureiland Bonaire de grootste reputatie. Dat betekent niet dat je voor het duiken niet op Curaçao zou moeten zijn. Curaçao telt tientallen goede duiklocaties waaronder scheepswrakken, vliegtuigwrakken en koraalrif. Verder zijn er enorm veel duikscholen aanwezig waar je onder begeleiding kunt duiken. Voor wie zelfstandig kan duiken zijn er verschillende plekken waar je duikmateriaal kunt huren. Op Curaçao kun je voor het behalen van diverse PADI duikbrevetten.

Dolfijnen

Langs de kust van Curaçao heb je kans om dolfijnen te zien zwemmen. Als je geluk hebt komen ze wat dichter langs de kust en kun je ze vanaf het strand zien. Wil je zeker weten dat je dolfijnen te zien krijgt dan moet je het Sea Aquarium Park bezoeken. Binnen het park kun je verschillende training demonstraties zien. Naast dolfijnen kun je ook haaien, pijlstaartroggen, zeeschildpadden en zeeleeuwen zien. Voor wie interactiviteit wil met dolfijnen is er de Dolphin Academy. Tegen betaling kun je hier zwemmen met dolfijnen, duiken met dolfijnen of zelfs een minicursus assistent-dolfijnverzorger volgen. De Dolphin Academy behoort tot de topaanbieders in de Cariben op het gebied van interactie met dolfijnen.
Binnen het Sea Aquarium huist ook het Curaçao Dolphin Therapy & Research Center. Dit centrum biedt een therapieprogramma met dolfijnen voor gehandicapte kinderen. Naast de dolfijntherapie wordt er ook een speciaal programma aangeboden om broertjes of zusjes van het kind dat therapie volgt bezig te houden.

Mambo Beach Boulevard

Mambo Beach Boulevard (BLVD) is een nieuw en uniek project gelegen aan Sea Aquarium Beach. De BLVD is een bijzondere plek op Curaçao waar strand, shoppen, dineren en uitgaan prima gecombineerd kunnen worden. Het is een plek die zich kenmerkt doordat iedereen, van jong tot oud, op ieder moment van de dag hier terecht kan en men zich nooit zal vervelen. Op de BLVD is er immers altijd wel iets te zien of te doen!

Ruim 25 jaar geleden werd het Sea Aquarium ontwikkeld en daarmee een aanvang gemaakt met de ontwikkeling van het Bapor Kibra-gebied wat nu is uitgegroeid tot één van de grootste toeristische trekpleisters van het eiland. Na alle hotels en attracties die in Bapor Kibra zijn gerealiseerd, is de BLVD ontstaan vanuit de gedachte dat het goed zou zijn een zogenaamde “schakel” tot stand te brengen die bestaande accommodaties, attracties en toekomstige ontwikkelingen met elkaar zou kunnen verbinden. De BLVD streeft ernaar een centrale ontmoetingsplek te worden waar zowel eilandbewoners als toeristen kunnen recreëren en elkaar kunnen ontmoeten.

De BLVD kenmerkt zich door de grote diversiteit aan horecagelegenheden, grotere en kleinere winkels, salons voor persoonlijke verzorging en dienstverlening, die worden aangeboden in de 50 units die de BLVD rijk is. Dat aanbod varieert van een bar waar men na een dagje aan het strand onder het genot van een drankje, het haar kan laten föhnen, een tattoo-studio, diverse unieke winkels voor kleding, sieraden, souvenirs en strandsporten, tot horeca die vrijwel de hele culinaire wereld met haar aanbod omvat, van oud Hollandse poffertjes, innovatieve cocktails, de keukens van de Middellandse zee tot een Bruin Café en Beach Club. Daarnaast is de BLVD trots op het feit dat de eerste vestiging van Politur (toeristenpolitie Curaçao) hier is geopend. Dit alles is gelegen aan het welbekende Mambo-strand. Ook voor kinderen is er bovendien de mogelijkheid om zich te vermaken in de twee gloednieuwe speeltuinen die op de BLVD zijn geplaatst. Daarnaast is de BLVD altijd gratis toegankelijk en kan er gratis geparkeerd worden.

Casino’s

Voor mensen die graag een gokje wagen zijn er verspreid over Curaçao een aantal grotere en kleinere casino’s. Binnen deze casino’s worden er verschillende spelen aangeboden zoals poker, black jack, roulette, crabs en bingo. Verder nemen allerlei soorten gokautomaten een redelijk groot deel van de vloeroppervlakte in de casino’s in beslag. De meeste casino’s bevinden zich in of bij hotels, zoals bijvoorbeeld het Emerald Casino in het Marriott Beach Resort en het Princess Casino bij het Breezes Curaçao Resort.

Christoffelpark

Het grootste nationale park van Curaçao is het Christoffelpark. Dit natuurpark beslaat een redelijk deel van de noordwestelijke punt van het eiland Curaçao. Binnen het natuurpark zijn meerdere routes, waarvan sommige specifiek voor auto’s zijn. De mooiste manier om het park te bewonderen is binnen de verschillende wandelroutes. In totaal zijn er een achttal routes, die gemiddeld een half uur tot anderhalf uur duren. De langste en zwaarste tocht is de klim naar de top van de Christoffelberg. Na een slopende tocht van ongeveer twee tot drie uur wordt je wel met een adembenemend uitzicht beloond.

Het Curaçaosch Museum

De stichting “Het Curaçaosch Museum” werd op 23 februari 1946 opgericht door dr. Christiaan J.H. Engels en zijn schoonvader Rudolph Boskaljon. Doel van het museum was een indruk te geven van lang vervlogen tijden en tegelijkertijd een licht te werpen op de hedendaagse lokale en internationale kunst. Het Curaçaosch Museum was het eerste en een tijdlang het enige museum op Curaçao. Inmiddels zijn vele taken van het museum overgenomen door andere musea die in de loop der jaren op Curaçao en in de regio zijn opgericht. Vandaag de dag richt het museum zich dan ook voornamelijk op de Westerse invloeden binnen de Curaçaose cultuur, in het bijzonder in de beeldende kunst, en bevestigt daarmee haar pluriforme en multiculturele achtergrond. Het museum is gehuisvest in een voormalig militair hospitaal voor gele koorts patiënten, gebouwd in 1853 door het Nederlandse leger.

De collectie van het museum bestaat onder meer uit schilderijen, etsen, tekeningen, beelden, meubilair, glas en textiel van zowel nationale als internationale vervaardigers. In het museum zijn twee stijlkamers ingericht, een woonkamer en een slaapkamer, met voornamelijk 19e eeuw mahoniehouten meubilair. Tevens is er een traditioneel Curacaosch keukentje ingericht. In de West-Indië zaal bevindt zich een groot “glas-in lood” werk van Willem Bogtman. Het is de kaart van het Caribisch gebied gemaakt voor de Wereldtentoonstelling te New York in 1939. Ook groots in deze zaal is het arbeiderspaneel van Charles Eyck.

Een expositieruimte in het Curacaos Museum

De rijke collectie schilderijen bevat werken van nationale en internationale kunstenaars, waaronder Hipolito Ocalia, Enrique Olario, Luigi Pinedo, José Maria Capricorne, Jean Girigorie, Jan Sluijters, Charley Toorop, Isaac Israëls, Edgar Fernhout, Corneille, Han van Meegeren en Carel Willink.
Aan de achterkant van het museum bevindt zich het carillon “De Vier Koningskinderen”, vernoemd naar de vier prinsessen uit het Huis van Oranje: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke.

In de grote, schaduwrijke museumtuin staan diverse standbeelden van locale kunstenaars en een muziekkiosk. Achterin de tuin bevindt zich het Kinderdorp, bestaande uit een ‘Kas di Tabla’ dat laat zien hoe een Toko er vroeger uitzag, een kunukuhuisje ‘Kas Palu di Maishi’ genaamd, een authentieke indianenhut en een educatieve speelplaats voor kinderen in de vorm van de spin ‘Kompa Nanzi’. In de Snip Gallery is de cockpit te zien van het eerste KLM vliegtuig dat in 1934 over de Atlantische Oceaan van Amsterdam naar Curaçao vloog.

Buitenkant van het Curacaos Museum