Auto huren op Curaçao

Als je het maximale uit je vakantie op Curaçao wilt halen dan is een huurauto toch wel erg prettig. Met een auto kun je het hele eiland rondrijden zonder afhankelijk te zijn van de bus of taxi’s. Zeker als je wat meer wilt reizen op Curaçao dan is een huurauto niet alleen erg handig, het is vaak ook nog voordeliger dan wanneer je met andere vormen van transport werkt. Het is ook de beste manier om de vele mooie stranden op Curaçao te bezoeken. Als je verschillende stranden wilt bezoeken dan ontkom je eigenlijk al niet aan het huren van een auto.

Wie op zoek gaat naar huurauto’s op Curaçao die zal zien dat er veel verschillende aanbieders zijn. Omdat zowel de prijzen als de voorwaarden soms flink uiteen kunnen lopen, is het soms lastig om de juiste keuze te maken. Wie wel vaker een auto huurt op vakantie die weet dat de kwaliteit van autoverhuurders en van de huurauto’s flink uiteen kunnen lopen. Soms heb je te maken met een regelrecht drama door een autoverhuurder die probeert jou op allerlei manieren een oor aan te naaien, terwijl je een andere keer een perfecte service ontvangt en dat je soms een vrijwel gloednieuwe auto meekrijgt.

Op deze pagina helpen we je met tips en informatie om de juiste keuze te maken omtrent de huurauto en waar je deze volgens ons prima kunt huren. De info wordt gegeven vanuit onze eigen ervaring en kennis over het huren van auto’s op Curaçao en elders in de wereld.

Verhuurvoorwaarden

Om een auto te kunnen huren moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een aantal van deze voorwaarden zijn wettelijk vastgelegd en een aantal voorwaarden zijn per autoverhuurder verschillend. Wij hebben hieronder de belangrijkste regeltjes op een rijtje gezet:

– Om een auto te mogen besturen heb je een geldig rijbewijs nodig. Een geldig Nederlands rijbewijs is uitstekend. Je hoeft geen internationaal rijbewijs te hebben om een auto op Curaçao te huren.
– Om een auto te kunnen huren, moet je vrijwel altijd aan een minimumleeftijd voldoen. Vaak is dat 23, 24 of 25 jaar. Als je 18, 19 of 20 jaar oud bent is het vrijwel onmogelijk om een auto te huren op Curaçao. Bij sommige verhuurders kun je tegen een toeslag en/of een hogere borg de minimumleeftijd omlaag brengen. De laagst mogelijke leeftijd is dan vaak nog steeds 21 jaar.
– Je moet ervaring hebben als autobestuurder. Veel verhuurder stellen dat je tenminste één of twee jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs, ongeacht de leeftijd.
– Bestuurders moeten medisch gezien prima in staat zijn om een auto te besturen.
– Behalve een minimumleeftijd, hanteren veel verhuurders ook een maximumleeftijd. De grens is meestal 70 jaar.
– Je zult bij het huren van een auto altijd borg moeten staan. Dat kan op twee manieren: door middel van het blokkeren van de borg op je creditcard of door de borg contant te geven aan het begin van de huurperiode. De mogelijkheden verschillen per autoverhuurder. Bij de ene verhuurder is een creditcard verplicht als borg, terwijl bij een andere verhuurder je mogelijk juist alleen maar met contant geld (meestal US dollars) borg kunt staan.

Deze regels gelden natuurlijk niet alleen voor de huurder/bestuurder, maar ook voor eventuele extra bestuurders. In principe moet iedereen die de huurauto kan gaan besturen vastgelegd worden in de huurovereenkomst die ter plaatse opgesteld wordt. Voor een tweede bestuurder moet meestal een toeslag betaald worden.

Wat voor soort auto huren?

Op Curaçao kun je auto’s in alle soorten en maten huren. Wat vaak bepalend is voor mensen, is het budget. Wie minder geld uit wil geven die komt bij een kleinere auto uit. Kijk dan wel even goed als je ook je reisbagage van en naar de luchthaven mee wil nemen. Als gezin van vier personen een auto huren waarbij er slechts één koffer in de bagageruimte past, is een erg lastige situatie. Maar aan de andere kant: wil je twee weken in een grotere auto rondrijden, puur voor die twee ritten waarbij je wel meer bagageruimte nodig hebt? Het prijsverschil tussen een kleine en een middenklasse-auto bedraagt al snel 100 tot 200 euro per week. Het zou dan nog goedkoper zijn om een kleinere auto te huren en twee keer een taxi in te huren om de bagage achter jullie aan te brengen als je aankomt en weer vertrekt op Curaçao.

Wie thuis een grotere auto rijdt en dat fijn vindt, die zal er waarschijnlijk ook op Curaçao voor kiezen om een wat grotere auto te kiezen. Wie thuis een flinke SUV of sedan rijdt die zal misschien wat moeite hebben met de kleinste huurauto’s. Kijk daarom vooral ook wat je gevoel zegt. Vind je het prettig om wat meer auto om je heen te hebben, kies dan geen te kleine auto. Comfort en vermogen zijn voor sommige mensen absoluut geen onbelangrijke factoren.

Reis je met een groter gezin of gezelschap? Sommige autoverhuurders hebben 7-persoons MPV’s in hun wagenpark zitten. Ideaal voor als je met maximaal zeven personen op stad wilt gaan. Gezien de ruimte die de achterste twee stoelen vaak bieden moet je er rekening mee houden dat je daar geen volwassenen plaatst. Kinderen tot een jaar of twaalf gaat prima.

Wil je een wat hogere zit en/of wil je ook op onverharde wegen rijden, bijvoorbeeld richting een aantal stranden? Dan is een SUV geen verkeerde keuze. Het biedt je meer rijcomfort en de auto’s zijn overzichtelijker. Door de hogere afstand tussen de bodem en het wegdek kun je beter overweg met hobbels en kuilen, die op Curaçao zeker ook voorkomen. Een pick-up is voor onverharde wegen een nog betere keuze.

Ben je van plan om met duikuitrusting rond te gaan rijden? Huur dan een pick-up met open bak. Daar kun je je duikspullen prima in kwijt. Als je je natte spullen in het interieur van een auto vervoert dan zou dat ongetwijfeld tot problemen leiden bij de autoverhuurder.

Samengevat:
– Wil je een goedkope auto huren, kies dan voor de kleinere en compacte auto’s.
– Wie meer ruimte of comfort nodig heeft die huurt een middenklasse auto.
– Heb je nog meer ruimte nodig of wil je een hogere zit? Overweeg dan een SUV of grote SUV
– Reis je met een groot gezin? Dan moet je misschien een zevenzitter overwegen.
– Ga je wat meer op onverharde wegen rijden, dan is een (grote) SUV of pick-up ideaal.
– Duikers die met duikuitrusting rijden ontkomen niet aan een open pick-up.

Je huurt overigens bij de meest autoverhuurders niet exact een merk en model auto, tenzij dit wel expliciet aangegeven staat. Autoverhuurders werken met verhuurcategorieën. Dat is vooral op basis van grootte, luxe en type auto. Zo zijn de standaardauto’s vaak op grootte geclassificeerd. Daarnaast heb je speciale categorieën voor bijvoorbeeld SUV’s, MPV’s, pick-ups, jeeps, sportwagens, cabrio’s en zogenaamde premium auto’s (merken zoals BMW, Mercedes-benz en Audi). Je hebt altijd recht op een auto uit de categorie die je geboekt hebt. Als die niet meer beschikbaar is, is een gratis upgrade ter plaatse gebruikelijk. Een downgrade mag eigenlijk niet, maar er zijn verhuurders die dit soms wel proberen. Dat is vooral mogelijk omdat er geen vaste regels zijn over welke auto in welke categorie valt.

Een SUV is een uitstekende huurauto om Curacao te verkennen

Versnellingen of automaat?

Op Curaçao worden de huurauto’s zowel met handgeschakelde versnellingen als met automatische versnellingsbak aangeboden. Een automaat rijdt eenvoudiger en comfortabeler, maar niet iedereen houdt daarvan. Beslis voor jezelf of het veel uitmaakt of je een auto met handschakeling meekrijgt of dat je juist specifiek voor een automaat gaat. Of maakt het je niet uit? Bij de reservering wordt als het goed is aangegeven wat voor soort versnellingen jouw huurauto heeft.

Airconditioning

Het warme tropische klimaat van Curaçao zorgt ervoor dat airconditioning een onontbeerlijk element van je auto is. Zonder airco kan het flink warm worden in de auto. Je kunt natuurlijk altijd nog de ramen open doen, maar dan koelt het alleen maar af op het moment dat je voldoende rijwind hebt. Hoewel je er van uit mag gaan dat tegenwoordig vrijwel alle huurauto’s op Curaçao voorzien zijn van airconditioning, is het geen 100% garantie. Zo kan het zeker bij de echte terreinauto’s nog voorkomen dat die geen airco hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Jeep Wrangler en de Suzuki Jimny. Tegenwoordig hebben ook die vrijwel altijd airconditioning, maar check dit wel als je een auto gaat huren.

Verzekeringen en eigen risico

Een belangrijk onderdeel van je huurovereenkomst is de verzekering. Zonder een goede verzekering of verzekeringsvoorwaarden kunnen de kosten flink oplopen in het geval dat je schade oploopt. Dat geldt zowel voor schade door eigen schuld als door schade door derden. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is normaliter bij de huursom inbegrepen.

Als hulpmiddel hebben we een checklist gemaakt die je naast de huurvoorwaarden kunt leggen:

– Is de W.A.-verzekering inderdaad inbegrepen?
– Een all-risk verzekering is gezien de mogelijke hoogte van een schadebedrag aan te raden. Is een all-risk verzekering inbegrepen of niet? Wat zijn de extra kosten van een all-riskverzekering?
– Vaak geldt er een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschil vaak per verhuurder en zelfs per autotype. Hoe groter of duurder de auto, des te hoger het bedrag van het eigen risico vaak is. Dit kan oplopen tot soms wel 2000-3000 euro per gebeurtenis! Kijk of het eigen risico eventueel af te kopen is en of dat rendabel is. Bij een enkele verhuursite krijg je het eigen risico terugbetaald (onder bepaalde voorwaarden).
– Controleer of schade aan banden, bodem of dak niet uitgesloten is van de dekking.
– Is diefstal van de auto inbegrepen in de dekking?
– Wat zijn de regels omtrent inbraak of inbraakschade aan de auto?
– Stel dat je je autosleutels verliest, is dat gedekt door de verzekering?
– Hoe zit het met pech onderweg? Is assistentie inbegrepen en zo niet, wat kost dat extra?

Mocht je een ongeluk krijgen op Curaçao, dan moet je altijd de Curaçao Road Service (CRS) bellen via telefoonnummer 199. Verplaats de auto(‘s) niet totdat de CRS de situatie vastgelegd heeft. maak overigens ook zelf foto’s van de situatie om latere discussie te voorkomen. Het rapport van de CRS heb je nodig om de schade door de verzekering te laten betalen. Geen CRS betekent geen dekking door de verzekering.

Wat je sowieso altijd moet doen is de auto goed controleren op beschadigingen zodra je de huurauto in ontvangst neemt. Leg alle schades vast en maak eventueel foto’s. Probeer discussie over schade bij inleveren hiermee te voorkomen. Laat de verhuurder het autorapport bij begin van de huurperiode ook ondertekenen en zorg dat je er een kopie van meekrijgt.

Let ook hier op!

We zijn er nog niet. Er zijn nog een aantal zaken waar je op moet letten als je een auto huurt op Curaçao. We hebben de belangrijkste weetjes weer op een rijtje gezet.

– Kijk hoe het zit met het aantal kilometers dat je mag rijden. Vaak is dat onbeperkt, maar niet altijd.
– Zijn er toeslagen verborgen in de huurvoorwaarden zoals een airport toeslag, belastingen of andere toeslagen waar je niet omheen kunt? Dit soort ongein kan de huurprijs soms nog flink opdrijven.
– Hoe zit het met de tankregeling? Sommige verhuurders verdienen een hoop geld aan het verplicht afnemen van een volle tank brandstof. Ten eerste rekenen ze een hoger bedrag voor de brandstof dan wanneer je zelf zou tanken en ten tweede krijg je een tank brandstof nooit exact leeg gereden op het moment dat je de auto weer inlevert. De brandstof die overblijft is pure winst voor de verhuurder. De ongunstige tankregeling zie je vaak aangeduid staan als ‘vol = leeg’ of ‘full to empty’. Veel beter is ‘vol = vol’ oftewel ‘full to full’. Een middenweg is dat je de auto met een zelfde tankniveau inlevert als dat je hem ontvangen hebt. Dat is iets lastiger inschatten, maar wel een betere optie dan de verplichte afname van een volle tank benzine of diesel.

Bij te boeken extra's

Sommige extra’s zijn handig of nodig. Denk bijvoorbeeld aan een kinderzitje of navigatie in de auto. In het geval van een kinderzitje moet je bij de meeste autoverhuurders bijbetalen en zeker vooraf reserveren. Het aanbod is beperkt, dus wie dit ter plaatse wil regelen die kan er naast grijpen. Als je voor twee weken of langer een auto huurt, dan moet je eens goed kijken wat je in totaal kwijt zou zijn voor het kinderzitje. Als je voldoende bagagevrijheid hebt voor je vlucht naar Curaçao dan kan het de moeite waard zijn om er zelf eentje mee te nemen. Dat zou eventueel een tweedehands stoeltje kunnen zijn dat je via Marktplaats of zo gekocht hebt.

Navigatie is vaak een relatief dure optie. Soms ben je aan huur meer kwijt dan wanneer je je zelf een los navigatiesysteem meeneemt waar je de wegenkaarten voor Curaçao op geïnstalleerd hebt. Smartphones kunnen tegenwoordig ook prima dienstdoen als navigatiesysteem. Met apps zoals Google Maps of Maps.me kun je helemaal gratis navigeren op Curaçao. Zorg er dan wel voor dat je de kaarten vooral gedownload hebt en je mobiele data voor deze apps uitzet als je op Curaçao bent. Ook moet je voor de batterij zorgen dat je je mobiele telefoon in de auto op kunt laden.

Goedkoop is vaak duurkoop

Vaak geldt de regel ‘goedkoop is duurkoop’. Het moet immers uit de lengte of de breedte komen. Een huurprijs die te mooi lijkt om waar te zijn is vaak ook te mooi om waar te zijn. Autoverhuurders zijn soms meesters in het verstoppen van verborgen kosten of voorwaarden in autoverhuurovereenkomsten, waardoor de huurder uiteindelijk vaak veel meer kwijt is dan hij of zij oorspronkelijk dacht kwijt te zijn. Kijk daarom heel goed naar de voorwaarden en kosten. Zoek ook even op internet wat je terug kunt vinden aan ervaringen met de verhuurder die je overweegt. De altijd lovende reviews op de eigen site van de verhuurder mag je eigenlijk gewoon negeren. Je weet immers nooit hoe geloofwaardig en echt die ervaringen zijn.