Autorijden op Curaçao

Veel mensen kiezen ervoor om een huurauto te gebruiken op Curaçao. Om de bezienswaardigheden van Curaçao te zien, om de leuke restaurants te bezoeken of om de dagelijks boodschappen te doen kun je bijna niet zonder huurauto. Ook is dit de ideale manier om de vele stranden op Curaçao te ontdekken. Zelf autorijden op Curaçao is geen enkel probleem. Er wordt rechts gereden, het verkeer is redelijk relaxed en de regels wijken amper af van die in Nederland. Je mag met een Nederlands rijbewijs rijden op Curaçao. Een internationaal rijbewijs is absoluut niet nodig, in tegenstelling tot wat sommige bronnen beweren.

Houd er rekening mee dat doorgaand verkeer op een T-splitsing voorrang heeft en dat de snelheidslimieten lager liggen dan bij ons. Op rotondes heeft rechts verkeer in de regel voorrang, tenzij het anders aangegeven staat. Houd er rekening mee dat er op vierbaanswegen ook rechts ingehaald wordt. Officieel is het niet toegestaan, maar het zit zo ingebakken in de rijmanieren van de lokale mensen dat het wel volop gebeurt. Waar je overdag ook niet van moet staan te kijken is dat je op een voorrangsweg rijdt en dat men van op jouw rijbaan invoegt terwijl men geen voorrang heeft. Dit gebeurt vrijwel alleen als daardoor geen gevaar ontstaat. Deze manier van voorrang nemen moet eigenlijk bijna wel tijdens de drukkere tijdstippen waarop men vrijwel in file over de weg rijdt. Een goed voorbeeld hiervan is de Caracasbaaiweg. Deze weg is tijdens de avondspits enorm druk vanaf Willemstad richting Jan Thiel en de Caracasbaai. Tijdens de ochtendspits is het druk vanaf de Caracasbaai richting Willemstad. Goede sluiproutes zijn er helaas niet, waardoor het verstandig is de drukste momenten gewoon te vermijden.

Anticiperen is op Curaçao nog belangrijker dan hier. Het kan zomaar zijn dat een voorganger stopt om zijn buurman te begroeten die hij tegenkomt. Bij nat weer moet je sowieso meer afstand houden. Bij regen kunnen de wegen zeer glad worden. Wat ook niet meewerkt in de remafstand is de kwaliteit van de banden, die ook onder huurauto’s niet altijd in superconditie zijn. Belangrijk punt is dat er in het geval van een ongeluk er altijd een rapport opgemaakt wordt, hoe klein de schade ook is. De betrokken voertuigen mogen niet verplaatst worden voordat er een rapport opgemaakt is.

De file tussen de Caracasbaai en Willemstad

Brandstof

Op Curaçao zijn er een aantal benzinestations te vinden waar je zowel benzine als diesel kunt tanken. Benzine wordt op Curaçao slechts in één variant aangeboden. Het is op Curaçao gebruikelijk dat je eerst betaalt en daarna pas tankt. De brandstofprijzen liggen op Curaçao op een aanzienlijk lager niveau dan in Nederland. Sommige tankstations op Curaçao zijn 24 uur per dag geopend.

Navigeren

De weg vinden op Curaçao is vaak goed te doen, hoewel de matige bewegwijzering ervoor kan zorgen dat je toch de weg kwijtraakt. Gebruik daarom in het begin zoveel mogelijk een goede kaart en probeer tijdens het autorijden referentiepunten te onthouden. Na een paar dagen vind je je weg waarschijnlijk bijna feilloos op Curaçao. En als je een keertje verkeerd rijdt dan ontdek je misschien wel een mooi stukje van het eiland dat je anders niet zou zien. Zorg er daarom voor dat je niet te gehaast de weg op moet. Indien je persé binnen een bepaalde tijd ergens moet zijn dan is de kans redelijk dat je dat niet zult halen als je te krap inplant. Houd er in het donker rekening mee dat het navigeren op herkenningspunten een stuk lastiger is als je die punten overdag gezien hebt. Ook Curaçao ziet er in het donker anders uit. Het wel of niet belichten van winkels of gebouwen kan een wezenlijk verschil uitmaken.

Het is mogelijk om te navigeren met een navigatiesysteem of smartphone. De gratis app Google Maps is prima te gebruiken om mee te navigeren. Zorg wel dat je de kaarten download, zodat je de app offline kunt gebruiken. Navigeren met een mobiele telefoon vraagt veel rekenkracht van je apparaat en het continu up-to-date houden van je positie belast de batterij van je telefoon ook. Dat betekent dat je batterij veel sneller leeg gaat als je aan het navigeren bent. Zorg daarom voor een volle powerbank of voor een aansluiting op de auto om tussendoor op te kunnen laden.

Houd er rekening mee dat deze gratis navigatiesoftware niet altijd even goed of snel is als de echte navigatiesystemen. Wie een GPS-navigatiesysteem wil gebruiken die kan bij de meeste autoverhuurders er eentje huren. Deze zijn goed, maar niet ieder adres is tot op de meter nauwkeurig te vinden. Dat komt doordat veel redelijk wat gebouwen op Curaçao geen huisnummer hebben.
Auto huren

Er is een ruim aanbod van autoverhuurders op Curaçao. Uiteraard zijn hier de grote internationale autoverhuurbedrijven volop vertegenwoordigd. Bij aankomst op de luchthaven vind je de balies van de autoverhuurders buiten als je rechtsom de terminal uitloopt. Vanwege de vrij hoge toeslag die je betaalt voor ophalen en inleveren op de luchthaven kan het interessanter zijn om bij een lokaal kantoor te huren. Je moet er echter wel op letten dat je geen appels met peren vergelijkt. Sommige verhuurders tonen in eerste instantie tarieven zonder verzekering en verplichte toeslagen, terwijl de prijzen bij anderen all-inclusive zijn. Ook zit er soms een groot verschil in leeftijd of conditie van de huurauto. Waar de ene verhuurder zijn auto’s al na een jaar eruit gooit, kun je bij andere verhuurders te maken krijgen met een auto van 5-6 jaar oud die niet meer in topconditie is. Niet geheel onbelangrijk is de staat van de banden. Goede banden zijn onontbeerlijk voor de veiligheid tijdens het autorijden.

Veel verhuurders hebben speciale voorwaarden bij het verhuurcontract. Een veel voorkomende voorwaarde is dat de huurauto ‘s nachts achter een hek of in een garage moet staan. Afgesloten villaparken en vakantieparken worden vaak ook geaccepteerd. Sommige parkeerterreinen zijn niet toegestaan (zoals vroeger het onbewaakte parkeerterrein bij Mambo Beach) en ook offroad rijden is zelden toegestaan. Als je de leuke plekken van de noordkust wilt ontdekken kan het overigens handiger zijn om een vierwielaangedreven auto te huren.

TIP: voorkom verrassingen ter plaatse (hoge prijzen, geen beschikbaarheid) en reserveer je auto op Curaçao vooraf. Vergelijk autoprijzen op Curacao.

Lekker met een huurauto het eiland Curacao verkennen

Parkeren

In Willemstad moet je op veel plekken in Punda en ook Otrobanda betalen om te parkeren. Je kunt eigenlijk stellen dat je moet betalen als er een nummer bij de parkeerplaats staat. Betaald parkeren is alleen overdag. Wie bereid is een paar honderd meter extra te lopen die kan overigens gemakkelijk gratis parkeerplek in de directe omgeving vinden, zoals ten noorden van het Waaigat.

Een geparkeerde auto is in Curaçao altijd een prooi voor criminelen. Het kan ze daarbij niet alleen gaan om zaken die je in de auto achtergelaten hebt, maar ook om onderdelen van de auto zelf of soms om de hele auto. Parkeer daarom zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen, laat absoluut geen waardevolle spullen achter in de auto en laat zien dat er geen waardevolle spullen aanwezig zijn door het dashboardkastje open te laten en de bagageruimte onafgedekt te laten.

Deze auto heeft twee parkeervakken nodig om te parkeren