Eten op Curaçao

De inwendige mens wordt op Curaçao goed verzorgd. Je kunt gewoonweg heerlijk eten en drinken op Curaçao. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Wie Nederlandse producten zoals frikadellen, bitterballen en pannenkoeken wil eten die kan dat in ruime mate doen op het eiland. Daarnaast zijn een groot aantal internationale keukens op Curaçao vertegenwoordigd zoals Chinees, Braziliaans, Japans, Thais, Italiaans, Argentijns en meer. Gelukkig weet ook de traditionele lokale keuken de toeristen te bereiken. Naast de echt lokale eetgelegenheden staan er ook redelijk vaak echt lokale gerechten op de kaarten van de wat breder georiënteerde restaurants. Zo heb je de kans om van heerlijke stoofschotels zoals karni stobá (met rundvlees) of kabritu stobá (met geitenvlees) te genieten. In plaats van de wereldwijd veel bij gerechten geserveerde friet of aardappelen gaan lokale gerechten vaak gepaard met rijst, gefrituurde yuca of funchi.

Vleesliefhebbers komen op Curaçao prima aan hun trekken. De ligging vlak bij Zuid-Amerika zorgt voor aantrekkelijke prijzen voor uitstekende kwaliteit vlees. Voor een goed stuk ossenhaas (lomito) betaal je op Curaçao niet de hoofdprijs zoals in Nederland. Vrijwel ieder restaurant weet dit prachtige stukje vlees ook op prima wijze te bereiden. In veel gevallen wordt de ossenhaas op de grill/bbq bereid. Ook andere vleessoorten zoals saté, entrecote, varkenshaas en spareribs smaken over het algemeen meer dan uitstekend op Curaçao.

Visliefhebbers kunnen op Curaçao genieten van heerlijke verse vis die gevangen wordt in de zee rondom het eiland. Vissoorten die veel aangeboden worden zijn dradu (goudmakreel of dorade), red snapper en grouper. Wie de meest verse vis wil eten doet er goed aan om te vragen naar de ‘catch of the day’. Vaak betreft dit een van de eerder genoemde vissoorten. Vis wordt zowel gegrild als gebakken (als filet) geserveerd). Kreeftliefhebbers moeten vooral in de gaten houden waar er speciale lobsternights gehouden worden. Op dat soort avonden kun je heerlijke vers bereidde kreeft eten, die dan normaal gesproken zowel gekookt als gegrild besteld kan worden.

Traditioneel lokaal stoofvlees

Visliefhebbers kunnen op Curaçao genieten van heerlijke verse vis die gevangen wordt in de zee rondom het eiland. Vissoorten die veel aangeboden worden zijn dradu (goudmakreel of dorade), red snapper en grouper. Wie de meest verse vis wil eten doet er goed aan om te vragen naar de ‘catch of the day’. Vaak betreft dit een van de eerder genoemde vissoorten. Vis wordt zowel gegrild als gebakken (als filet) geserveerd). Kreeftliefhebbers moeten vooral in de gaten houden waar er speciale lobsternights gehouden worden. Op dat soort avonden kun je heerlijke vers bereidde kreeft eten, die dan normaal gesproken zowel gekookt als gegrild besteld kan worden.

Hieronder lees je onze ervaringen met een aantal restaurants op Curaçao waar wij met regelmaat eten of gegeten hebben.

Alle goede eetgelegenheden op Curaçao is geen doen, want we hebben ze immers niet allemaal persoonlijk bezocht. Daarom een kleine selectie van verschillende restaurants en eetgelegenheden die wij persoonlijk aan durven te raden.

Brakkeput Mei Mei

Landhuis Brakkeput Mei Mei ligt ten oosten van Willemstad. Je komt er via een zijstraat van de weg van de Caracasbaaiweg naar Jan Sofat. Het landhuis is omgebouwd tot wat nu één van de populairste restaurants in het oostelijke deel van Curaçao is. Overdag kun je van de fraaie ligging en de bijbehorende midgetgolfbaan genieten, ‘s avonds is het een drukbezochte plek om te eten. Brakkeput Mei Mei heeft speciale thema-avonden waarbij je bijvoorbeeld tijdens de lobster-night kunt genieten van op allerlei manieren bereidde kreeft. Leuk is ook de salsa-avond waarbij de beentjes van de vloer kunnen.

Brakkeput Meimei

De Gouverneur

Alleen al voor het uitzicht op de Handelskade zou je een keertje bij restaurant Gouverneur de Rouville moeten gaan eten. Het restaurant, dat meestal simpelweg als De Gouverneur aangeduid wordt, zit aan de westelijke kade van de Annabaai. Naast het geweldige uitzicht dat je hebt heeft deze plek ook het voordeel dat het in de wind ligt. Deze zorgt voor enigszins wat verkoeling tijdens de warme dagen op Curaçao. De menukaart van De Gouverneur is zeer gevarieerd waarbij voldoende aanbod is van speciale lunchgerechten en van aangepaste gerechten voor kinderen. Een (voor)gerecht waar vrienden van ons speciaal voor naar de Gouverneur gaan is de pittige Cubaanse bananensoep.

Restaurant De Gouverneur in Willemstad

Zanzibar

Aan het strand van Jan Thiel zijn een aantal horecagelegenheden verzameld, waarvan Zanzibar veruit het populairste is. De Zanzibar Club staat vooral bekend vanwege het drukbezochte happy hour, waarbij er onder het genot van een drankje tegen half geld genoten kan worden van uitstekend livemuziek op het strand. Zanzibar heeft een aantrekkelijke menukaart waar plaats is voor heerlijke ossenhaas van de grill, verse vis en een grote selectie van verse pizza’s. Zeker op zaterdag is reserveren geen overbodige luxe, want Zanzibar is dan in de regel erg druk.

L’Aldea

Bij Koraal Tabak, op enkele honderden meters van de Struisvogelfarm, vind je het Braziliaanse restaurant L’Aldea. Deze churrascaria werkt volgens het all-you-can-eat principe, waarbij je naast de uitgebreide saladbar onbeperkt vleesgerechten kunt eten. Dit werkt volgens het principe dat men met de vleesgerechten op grote spiesen langs de tafels komt. Als jouw kaartje op groen ligt vraagt men of je een stukje wilt, bij bevestiging snijden ze ter plaatse een stuk van het vlees af. Het smaakt prima. Binnen deze formule komen vooral vleesliefhebbers aan hun trekken. Uit eten bij L’Aldea is echter niet goedkoop, je bent per volwassene ongeveer 100 Antilliaanse guldens kwijt exclusief drank en fooi.

Pleincafé Wilhelmina

Vertel tegen Nederlanders die op Curaçao wonen dat je Beatrix gegeten hebt en men weet meteen dat je bij Pleincafé Wilhelmina hebt gegeten. Dit eetcafé aan het Wilhelminaplein is een begrip in Willemstad. Behalve Beatrix vind je onder andere ook familieleden Willem-Alexander, Pieter van Vollenhoven, Maxima en Bernhard terug op de menukaart. Beatrix staat overigens voor de kipsaté. De gerechten bij Pleincafé zijn overigens allemaal aangenaam laag geprijsd, wat bijdraagt aan de populariteit van deze horecagelegenheid. Naast de gangbare kaart is er iedere dag een speciaal dagmenu dat vanaf 17 uur verkrijgbaar is. Iedere week is er een nieuw dagmenuschema dat dermate gevarieerd in elkaar zit dat je echt iedere dag iets totaal anders kunt eten. Zo kan er de ene dag een pasta op de kaart staan, een dag later een oer Hollandse stamppot en weer een dag later Surinaamse kip kerrie met rijst.

Bijna Thuis

Aan de Caracasbaaiweg ligt café/eetcafé Bijna Thuis. De naam maakt nieuwsgierig, waardoor je vrij snel geneigd bent hier een keer een hapje te gaan eten. Bijna Thuis is een no-nonsense bedrijf waar vooral Nederlanders komen. De menukaart is vrij eenvoudig, net als de uitvoering van de gerechten. De prijs ligt in verhouding tot het gebodene aan de hoge kant. Bijna Thuis is als café absoluut gezellig, culinair gezien is het maximaal als middelmatig te beoordelen. Voor dit geld heb je betere alternatieven op Curaçao.

Lekkere saté