Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Curaçao op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Curaçao kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Curaçao vakantie aanbiedingen

Curaçao

Heb je jouw Curaçao nog niet geboekt en wil je een geweldige vakantie op Curaçao beleven? Op tui.nl kun je kiezen uit tientallen geweldige Curaçao vakanties. Ga je voor een strandhotel, een luxe resort of de vrijheid van een appartement? Bij TUI vind je de beste Curaçao aanbiedingen!

bekijk alle Curaçao aanbiedingen

Afval

Als je in een appartement of vakantiewoning verblijft moet je voorzichtig omgaan met je afval. Laat je zakken buiten de pedaalemmers slingeren dan kan dat allerlei ongedierte aantrekken met alle gevolgen van dien. Bij de villa’s wordt gebruik gemaakt van minicontainers, die net als in Nederland wekelijks opgehaald worden. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk afgesloten zakken in de minicontainers gooit.

Cruisepassagiers

Ligt Curaçao op je cruiseroute? Je legt in dat geval aan in Willemstad in de St. Annabaai of bij het Renaissance hotel. In Willemstad kun je je gemakkelijk een paar uur bezighouden. Omdat de stad vrij compact is kun je binnen Willemstad alles te voet doen. De hoeveelheid tijd die je op Curaçao doorbrengt verschilt per cruiseroute. Sommige schepen komen ‘s morgens om 7 uur aan en vertrekken weer om 13 uur. In dat geval kun je niet veel meer doen dan Willemstad bekijken en misschien nog een baaitje in de buurt. Andere routes komen rond lunchtijd aan en vertrekken pas ‘s avonds om een uur of 10 weer. In dat geval kun je ‘s middags lekker per taxi naar één van de nabijgelegen stranden gaan zoals het Jan Thiel strand, het Sea Aquarium Beach of de Blauwbaai. Deze liggen allemaal op maximaal een half uur rijden van Willemstad. Tegen de avond kun je nog lekker even naar Willemstad gaan om te winkelen en lekker op het terras te zitten.

Cruiseboot die aangemeerd ligt in Willemstad.

Douane

Om Curaçao binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Je moet verder in het bezit zijn van een geldig retourticket of een doorvliegticket. Dit moet je op verzoek kunnen tonen, net als een verblijfadres op Curaçao en aantoonbaar voldoende middelen om op Curaçao te verblijven. Het invoeren van onder andere drugs en wapens is verboden. Indien je meer dan 10.000 $ aan contact geld of waardepapieren bij hebt (of een gelijke waarde in andere valuta) dan dien je dat aan de douane op te geven. Verder mag je per volwassen passagier (minimaal 18 jaar) maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren en 1 liter sterke drank of 2,25 liter wijn of 3 liter bier belastingvrij invoeren.

Drinkwater

Het leidingwater op Curaçao wordt gezuiverd uit zeewater. Het leidingwater is zonder enige twijfel geschikt voor menselijke consumptie. De smaak is wel iets anders dan we in Nederland gewend zijn. Het drinkbaar maken van zeewater maakt het leidingwater Curaçao zeer kostbaar, houd daar rekening mee als je onder de douche staat.

Drugs

De reputatie van Curaçao als doorvoerland voor drugs wekt misschien een andere indruk, maar het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is in Curaçao niet toegestaan. Er wordt door de Curaçaose douane actief gecontroleerd op het bezit van marihuana, wiet en andere soorten drugs. Betrapt worden op drugsbezit zal in vrijwel alle gevallen eindigen in een plekje in een gevangeniscel. Deze zijn op Curaçao overigens een stuk minder aangenaam dan die in Nederland.

Elektriciteit

Curaçao heeft 110-130 volt stroom bij 50Hz. Veel apparatuur die je uit Nederland meebrengt zal er op werken, maar niet alles. Kijk op de apparatuur die je mee wilt nemen of het ook geschikt is voor 110 volt. Op Curaçao worden op de meeste plekken andere stekkers en stopcontacten gebruikt. Het gaat om de zogenaamde Amerikaanse stekkers. Dit stekkertype wordt ook als een type A stekker geclassificeerd. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter nodig hebben. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij veel hotels kun je de adapters ook lenen. Sommige hotels en appartementen bieden 220 volt elektriciteit aan, net als in Nederland. Dit herken je direct omdat er dan ook sprake is van dezelfde stopcontacten als in Nederland.

Op Curaçao moet je er altijd rekening mee houden dat je tijdelijk zonder stroom komt te staan. De stroomstoringen zijn vrijwel altijd van korte duur. Ook moet je rekening houden met het feit dat de netspanning niet altijd constant is. Het gebruik van een spanningsregelaar kan mogelijke schade aan laptops en andere gevoelige elektronische apparatuur voorkomen.

Stopcontacten op Curacao

Feestdagen

Een groot aantal feestdagen op Curaçao is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Konings (27 april), Hemelvaartsdag (mei/juni), Sinterklaas (5 december) en Kerstmis (25 en 26 december). Verder wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid op Curaçao net als heel landen in de wereld wél gevierd (in Nederland niet).

Curaçao kent verder twee eigen nationale feestdagen. Op 2 juli is het de “Dag van het volkslied en de vlag”, kortom vaak aangeduid als vlaggetjesdag. Je ziet de dagen vooraf veel verkopers langs de wegen die vlaggetjes van Curaçao aanbieden voor op de auto. Op 2 juli zelfs zie je dan ook veel auto’s rondrijden met één of meerdere vlaggetjes. Op 10 oktober is het de Nationale Feestdag (Dia di Pais Korsou), waarmee gevierd wordt dat Curaçao op 10-10-2010 een zelfstandig land werd binnen.
Tijdens feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen en postkantoren gesloten. In de regel zijn de winkels dan ook gesloten, hoewel sommige supermarkten tijdens sommige feestdagen wel open zijn.

Fooien

Mensen in de horeca en de toeristische sector leven vooral van fooien. Het is niet net als op Aruba dat ze compleet van fooien moeten leven, maar hun inkomen bestaat wel voor een substantieel deel uit tips. Een gangbare fooi is tien procent. Soms vind je dit bedrag al verwerkt in de rekening, soms moet je het zelf eventjes uitrekenen. Bij hotels wordt vaak een percentage van twaalf procent gehanteerd.
Ook gidsen (2 tot 5 gulden), kruiers (1 tot 2 gulden per koffer/tas) en kamermeisjes (1 tot 3 gulden per dag) rekenen op een fooi. Taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10% bovenop het totaalbedrag.
Een laatste categorie mensen die puur op basis van fooien werken zijn de jongens die bij de supermarkten de tassen inpakken voor de klanten en deze aansluitend naar de auto brengen. Over de exacte hoogte die normaal is bestaat vooral onder blanke Nederlanders nogal wat discussie. Aan de ene kant wil je niet te weinig geven (dan ben je een ‘makamba pichiri’), aan de andere kant zijn er ook mensen die niet het gevoel willen geven dat zij de rijke blanke zijn. Bedragen vanaf 1 gulden tot maximaal 3 of 4 gulden bij veel boodschappen zijn gangbare fooien.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

De officiële munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (Ang). De waarde van de gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Eén Amerikaanse dollar is 1,78 Antilliaanse gulden waard, hoewel er door winkels en hotels weleens een licht afwijkende koers gehanteerd wordt. De wisselkoers euro-gulden varieert wel. Naast de gulden wordt de Amerikaanse dollar ook overal op Curaçao geaccepteerd, want de dollar is net als de gulden een wettig betaalmiddel op Curaçao. Prijzen worden zelfs vaak in Amerikaanse dollars aangegeven. Als je geld uit een geldautomaat (ATM) haalt kun je normaal gesproken ook kiezen uit Antilliaanse guldens en Amerikaanse dollars. Met euro’s betalen is op Curaçao niet gebruikelijk. Sommige winkels en hotels accepteren de euro wel, maar hebben liever guldens of dollars.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Curacao niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

Lokaal geld van Curacao

Gezondheid

Wie medische zorg op Curaçao nodig heeft die kan met een gerust hart gebruik maken van het lokale ziekenhuis St. Elizabeth, uitstekende artsen en een redelijk netwerk van apotheken (botika’s). Om onaangename verrassingen te voorkomen moet je eigenlijk een goede reisverzekering afsluiten. Het is vrij gebruikelijk dat artsen vragen om het consult contant af te rekenen. Deze kosten claim je later bij je reisverzekering. Dit geldt ook voor medicijnen, dus neem voldoende contact geld mee als je een dokter gaat bezoeken.

Gratis informatie

Op Curaçao kun je volop gratis informatie krijgen over bezienswaardigheden, restaurants, het uitgaansleven, hotels en winkels. Deze informatie wordt gepubliceerd in gratis boekjes en folders. Deze vind je bij aankomst op de luchthaven, bij hotels en ook veel bij winkels en restaurants.

Internet / wifi

De tijd van internetcafés is over. Op veel plekken op Curaçao kun je beschikken over vast of mobiel internet. Draadloos internet (WI-FI) wordt door veel accommodaties aangeboden en is steeds vaker gratis. Mobiel internet via het telefoonnetwerk is ook mogelijk, maar wel relatief duur. Check vooraf goed wat de kosten voor mobiel internet zijn. Als je geen verrassingen wilt dan kun je dataroaming het beste uitschakelen op je smartphone, tenzij je gebruik kunt maken van betaalbare bundels voor het buitenland. Steeds meer providers bieden voordeligere bundels, meestal voor een dag, aan waarmee je een bepaalde hoeveelheid data kunt gebruiken op een dag tegen een vast en lager tarief.

Het is daarom aan te raden om bij het afsluiten van een sim only abonnement ook te kijken hoe het zit met de roamingtarieven en wat voor mogelijkheden er zijn qua buitenlandbundels bij je nieuwe provider. Een abonnement dat twee euro per maand voordeliger is, maar waarbij je op Curaçao voor veel hogere kosten komt te staan is dan eigenlijk minder gunstig. Wel iets om mee te nemen in je keuze.

Gratis wifi op Curacao

Muggen

Op Curaçao heb je redelijk veel last van muggen. Insectenafweermiddelen met DEET erin werken meestal wel tegen deze muskieten. Muggen kunnen het hele jaar door voorkomen, echter in het regenseizoen (half oktober tot half december) neemt het aantal muggen flink toe. De malariamug dus ook de ziekte malaria komt niet voor op Curaçao. Wel kunnen andere virussen overgebracht worden door de muggen. Zo is sinds de zomer van 2014 het Chikungunya virus aanwezig op Curaçao. Chikungunya is een ziekte waarbij er sprake is van (hoge) koorts, hevige pijn in de gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, rode ogen en mogelijk puntbloedingen of uitslag. Chikungunya wordt overgebracht door muggen. In dit geval de Aziatische Tijgermug of Denguemug. De kans op besmetting is enorm hoog als je door een mug gestoken wordt die drager is van het virus. Gemiddeld vier op de vijf mensen die door een besmette mug gestoken wordt, wordt ook besmet. Omdat deze muggen vooral overdag actief zijn, is er vrijwel maar één manier om de kans op besmetting te verkleinen en dat is door het insmeren of inspuiten van de huid met DEET.

Openingstijden

Op Curaçao kun je uitstekend winkelen. Vooral in Willemstad is er een ruim winkelaanbod waarbij vooral de Renaissance Mall een serieuze aanwinst blijkt te zijn voor buitenlandse shoppers. De winkels zijn in Willemstad geopend op alle dagen met uitzondering van zondag. De meeste winkels openen rond 8 uur ‘s morgens hun deuren en sluiten rond 18 uur ‘s avonds. Toeristische winkels zijn in de regel wat langer geopend. Supermarkten zijn normaal alle dagen geopend vanaf 8 uur ‘s morgens tot 20 uur ‘s avonds. Op zondag zijn de meeste supermarkten ook geopend.

Regel je tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Curaçao bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Curaçao.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Curaçao
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Curaçao via GetYourGuide

Taal

Curaçao kent het Nederlands en sinds 2007 ook Papiamento als officiële talen. In de praktijk wordt er ook veel Engels en in wat mindere mate Spaans gesproken. Curaçaoënaars spreken onderling vooral Papiaments, met toeristen wordt vooral in het Nederland en Engels gecommuniceerd.

Tijdsverschil

Curaçao ligt in de tijdzone UTC-4. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het op Curaçao 5 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 5 uur later dan in Curaçao. Zodra bij ons de zomertijd ingaat bedraagt het tijdsverschil 6 uur in plaats van 5 uur. Dat komt doordat Curaçao niet meedoet aan de zomertijd.

Vaccinaties

Voor Curaçao worden er geen specifieke vaccinaties aanbevolen. Een inenting die verplicht is, is de gele koortsvaccinatie indien je uit een gebied komt waar gele koorts heerst of in de zeven dagen voorafgaand aan het bezoek aan Curaçao in gele koorts land geweest bent.

Omdat de situatie altijd kan veranderen en advies op het gebied van vaccinaties persoonsgebonden is, is het altijd raadzaam om voorafgaand aan je reis naar Curaçao goed advies in te winnen op dit gebied. Dat kan via specialistische websites die van de actuele situatie op de hoogte zijn of via een consult bij de GGD of een andere instelling/arts die gespecialiseerd is in reisvaccinaties.

Veiligheid

Wat betreft criminaliteit is het op Curaçao inmiddels beter gesteld dan jaren geleden. De meeste criminaliteit op Curaçao komt voort uit de drugsscene. Verslaafden die inbreken in auto’s en huizen, zakken rollen of zelfs overvallen plegen. De meeste toeristen krijgen niet te maken met criminaliteit, echter zul je wel een aantal voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Zorg er ten eerste voor dat je nooit waardevolle spullen onbeheerd en/of onbeveiligd achterlaat. Gebruik zoveel mogelijk de kluis in hotelkamer, huis of appartement. Laat absoluut geen waardevolle spullen achter in de (huur)auto en parkeer de huurauto indien mogelijk op bewaakte terreinen. Pas op met het meenemen van geld, bankpassen, mobiele telefoons, camera’s etc. naar het strand. Even het water in is voldoende om een dief de kans te geven jouw spullen mee te nemen.

Loop vooral ‘s avonds niet rond met dure camera’s, sieraden en horloges. Vermijd donkere steegjes, stille plekken en sowieso de slechtere buurten van Willemstad als het donker is. Indien je een vakantiewoning of villa huurt, let er dan op dat deze in een bewaakte wijk ligt. Inbraken in woningen buiten de bewaakte gebieden komen veel vaker voor dan in Nederland. De inbrekers schuwen het zelfs niet om in te breken terwijl je zelf in de tuin of op de porch zit.

Een politieauto op Curacao die aan het rondrijden is.

Zandvliegjes

Misschien nog irritanter dan muggen zijn de praga’s, ook wel zandvliegjes (sandflies), no-see-ums, wimpiri’s of knutten genoemd. Deze zeer kleine steekvliegjes (1 tot 2 millimeter) kunnen het menselijk lichaam na zonsopkomst en rond zonsondergang terroriseren. De beten van deze kleine beestje voelen gemeen aan. Vooral de benen en voeten moeten het vaak ontgelden. Praga’s kunnen overal op Curaçao voorkomen, ze zijn vooral actief bij stranden. In huizen kunnen ze echter ook voorkomen. Middelen met een hoge concentratie DEET zouden moeten helpen tegen deze kleine prikbeestjes.

Zonkracht

De zon is op Curaçao enorm sterk. Gedurende een groot deel van het jaar ligt de maximale UV-index rond of boven de 10. In de winter is de zon iets minder sterk, echter met zonkracht 8 tot 10 is de zon zelfs dan nog net zo sterk als Griekenland in de zomer. Goed en regelmatig smeren met een antizonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is dan ook een must op Curaçao. Gebruik afhankelijk van het huidtype minimaal factor 15. Nog beter is factor 20 of 30. De zogenaamde sunblocs (factor 50 of zelfs nog hoger) bieden weinig meerwaarde ten opzichte van factor 30. Wel zitten er vaak meerdere chemische vulmiddelen in die de huid als het ware dichtsmeren. Je kunt daardoor minder goed de warmte kwijt. Dit kan leiden tot huidirritaties of zelfs tot een zonnesteek.