Stranden op Curaçao

Het eiland Curaçao telt ongeveer veertig stranden. Over het algemeen zijn de stranden klein tot soms zeer klein. Sommige stranden op Curaçao zijn iets groter, maar echt kilometers lange zandstranden kun je vergeten op Curaçao. Wie bijvoorbeeld Palm Beach op Aruba gewend is die zal op Curaçao tevergeefs zoeken naar vergelijkbare stranden. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit van de stranden op Curaçao minder is. Tussen de vele stranden zitten enkele pareltjes die geheel voldoen aan het droombeeld dat je hebt van een tropisch strand: wit of witgeel zand, palmbomen en andere tropische begroeiing en uiteraard een aangenaam warme zee waarin prachtige blauwe kleurschakeringen in verwerkt zitten. Vooral bij zonnig weer kan het azuurblauwe zeewater fel oplichten waardoor het plaatje nog mooier wordt dan dat hij al was.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over de stranden van Curaçao

Toegang tot de stranden

Helaas zijn steeds minder stranden van Curaçao vrij toegankelijk. Projectontwikkelaars kopen complete baaien op om daar hun resorts weg te zetten, waardoor de aan deze baaien gelegen stranden omgetoverd worden tot privéstranden waar anderen niets meer te zoeken hebben. Voor andere stranden geldt dat ze door bedrijven geëxploiteerd worden. Je moet dan betalen om te parkeren (bewaakt) en entree betalen om het strand op te mogen. Bij de meeste stranden is het gebruik van strandbedden en eventueel parasols inbegrepen, bij sommige stranden moet je daar nog apart voor betalen. Bij betaalde stranden zijn toiletten en douches vrijwel zonder enige uitzondering aanwezig. Vaak kun je er ook drankjes en eten krijgen. Naast de betaalde stranden zijn er nog steeds stranden die vrij toegankelijk zijn. Bij deze stranden ontbreekt het wel aan de meeste voorzieningen. Ook zijn de parkeerplaatsen dan niet bewaakt wat een risico betekent wat betreft inbraak en diefstal.

Op Curacao is het vrij normaal dat je moet betalen voor de toegang tot het strand

Populaire stranden

Tot de meest populaire stranden horen onder andere Jan Thiel, Sea Aquarium Beach, Porto Marie en Grote Knip. De redenen waarom het ene strand populairder is dan het andere heeft vooral met de ligging en de aanwezige voorzieningen te maken. Het is niet per definitie dat de populairste stranden ook de beste stranden van Willemstad zijn. Dat komt vooral ook vanwege het feit dat de kwaliteit van een strand vooral ook te maken heeft met persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen vinden het leuk om vooral op plekken te komen waar veel andere badgasten te vinden zijn terwijl anderen juist voor het Robinson Crusoë-gevoel gaan en zoeken naar verlaten baaitjes en stranden. De kans dat je dat lukt is door het toenemende toerisme op Curaçao wel een stuk kleiner geworden.

Jan Thiel strand

Het strand aan de Jan Thiel Baai is één van de weinige stranden die op korte afstand ligt van de vele villaparken en wijken rondom Spaanse Water. Tevens is de Jan Thiel Baai de plek waar een aantal grote toeristenresorts zoals Papagayo Beach Resort, Livingstone Jan Thiel Resort en het Chogogo Resort verrezen zijn. Veel toeristen die hier zitten kiezen voor het strand van Jan Thiel. Hierdoor is de ooit zo rustige Jan Thiel baai uitgegroeid tot één van de drukste hotspots van Curaçao. De aanwezigheid van met name strandrestaurant Zanzibar zorgt voor extra drukte in de weekeinden, als hier vrijwel altijd wel live muziek te vinden is. Tip: vanaf het strand bij Jan Thiel kun je de zon prachtig in zee onder zien gaan. Dat kan niet op elk strand op Curaçao.

Playa Porto Marie

In Bandabao (het westen) ligt het vooral bij toeristen zeer populaire strand Playa Porto Marie. De reden dat dit fraaie zandstrand populair is heeft het vooral ook te danken aan de uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden die je hier hebt. Playa Porto Mari (in het Nederlands als Playa Porto Marie aangeduid) wordt gezien als de beste duiklocatie van Curaçao. Dat dankt het vooral door de aanleg van kunstmatig rif door middel van zogenaamde rifballen. Dit deels kunstmatige koraalrif heeft men aangelegd om de schade die orkaan Lenny in 1999 veroorzaakt heeft te herstellen. Duikuitrusting en snorkeluitrusting kun je bij het strand huren. Bij het strand bevinden zich verder toiletten, douches en een restaurant/beachbar. Op het strand kun je tegen betaling gebruik maken van strandbedjes. Playa Porto Marie ligt op enkele kilometers van het dorpje Sint Willibrordus.

Playa Porto Marie

Blue Bay

De Blauwbaai is door investeerders omgeturned in Blue Bay: een enorm resort waar appartementen, villa’s, een golfbaan en het strand van Blue Bay te vinden zijn. Het strand bestaat uit iets grover zand vermengd met kiezels, wart stenen en stukjes afgestorven koraal. Nadat je betaald toegang hebt gekregen tot het strand kun je tussen een ruime hoeveelheid palmbomen een plekje zoeken op de ligbedden. Het kan voorkomen dat het strand ‘vol’ is, dat wordt dan aangegeven bij de entree waar je met de auto doorheen moet. Vooral op zondag is er een verhoogde kans dat je voor niets de rit naar Blue Bay gemaakt hebt. Bij het strand heb je een kidsclub, een zwembad, een restaurant met aparte bar, een snackbar, een beachshop en een duikschool. Ook kun je bij het strand naar het toilet en zijn er douches aanwezig. Bleu Bay is een leuke plek om te snorkelen. De kans is groot dat je allerlei tropische vissen zoals de trompetvis, zebravis of grouper ziet. Pas wel op, want de steenvis komt hier ook voor. Dit is de meest giftige vis ter wereld. Hij ligt gecamoufleerd op de rotsen te wachten op prooien. Aanraking van zijn rug kan helse pijnen en zelfs verlamming opleveren.

Het strand Blue Bay

Sea Aquarium Beach / Mambo Beach

Eén van de populairste stranden, zo niet hét populairste strand van Curaçao is Sea Aquarium Beach. Bij dit strand vindt je het Curaçao Sea Aquarium, waar je onder andere met dolfijnen kunt zwemmen. Verder ligt aan dit strand Mambo Beach, de bekendste uitgaansgelegenheid van Curaçao. In de zomer van 2012 is het strand helemaal verbouwd. Er is een boulevard aangelegd met winkels en een nieuw Mambo Beach. Wat betreft drukte mag je dit strand vergelijken met een Scheveningen of Zandvoort. De ambiance en het publiek komen ook aardig overeen met deze Nederlandse badplaatsen. Hier is het zien en gezien worden. Toeristen, stagiaires en Nederlandse bewoners van Curaçao komen hier vooral in het weekeinde naartoe om te zonnen, te zwemmen en te feesten.

Playa Grandi en Playa Forti

Deze stranden liggen vlak bij elkaar bij Westpunt. Het dure resort Kura Hulanda Lodge ligt op een steenworp afstand. Deze stranden zijn heerlijke rustige zandstranden, die te ver weg liggen om massa’s publiek te trekken. Wie in alle rust wil genieten van zee en strand die zal deze gratis toegankelijke stranden prima vinden.

Grote Knip

Misschien wel het mooiste strand van Curaçao is Grote Knip. Dit in het zuidwesten gelegen zandstrand is dankzij protesten van de lokale bevolking (nog) vrij toegankelijk. Het zijn dan ook vooral de locals die je hier ziet. In het weekeinden heerst hier een gezellige drukte. Veel voorzieningen zijn er niet. Bij de ingang van het strand staat er een kraampje waar je wat lokale lekkernijen kunt kopen. Opvallend aan het strand is de zeer brede strook felblauw water en de mogelijkheid om hier van kliffen de zee in te duiken. Dit is dan ook een populaire bezigheid onder lokale jongeren.

Grote Knip behoort tot de populairste stranden van Curacao.

Kleine Knip

Iets ten oosten van Grote Knip ligt het kleinere strand Kleine Knip. Omdat het een kleiner en rustiger strand is, is dit strand vooral populair onder families. Je ziet hier dan ook families vooral in het weekeinde heerlijk barbecueën aan het strand. Vooral op zondag zie je de mensen direct bij de ingang van het strand het vlees omdraaien op de zelf meegebrachte barbecues. Nadeel van Kleine Knip is dat de (gratis) parkeerruimte vrij beperkt is.

St. Jorisbaai

Kitesurfers moeten het noordwesten van Curaçao opzoeken. Dé plek van Curaçao om te kitesurfen is de St. Jorisbaai. De passaatwind zorgt hier voor uitstekende omstandigheden om deze populaire watersport te beoefenen.

Playa Lagun

Tussen twee kliffen in ligt het prachtige strand van Lagun. Dit rustige strand loopt langzaam af in een groenblauwe heldere zee. Behalve een fraai sfeerplaatje is het ook een mooie plek om te snorkelen. De rotsen aan weerszijden zorgen voor een goede schuilplek voor vissen. Je zult die hier dan ook volop zien als je langs de kanten de zee in snorkelt. Playa Lagun is ook befaamd vanwege de mogelijkheid dat je hier zeeschildpadden ziet in de zee. Als je een rondrit maakt over Curaçao dan zou je alleen al voor het uitzicht eventjes moeten stoppen voor een drankje en eventueel een hapje bij de bar/restaurant op de westelijke klif.

Playa Lagun