Vakantie op Curaçao

Binnen het Caribisch gebied behoort Curaçao tot de best bezochte vakantiebestemmingen van Nederlanders. Curaçao is onder Nederlanders altijd al redelijk populair geweest als vakantiebestemming. Dat heeft vooral te maken met het koloniale verleden, waardoor Curaçao voor Nederlanders als een beetje thuis op duizenden kilometers afstand voelde. Betalen met guldens, Nederlands spreken en bijna net als in Nederland kunnen eten en drinken wordt nu nog steeds als uitermate prettig ervaren.

Belangrijk voor de groei van het toerisme is de toegenomen capaciteit van hotelbedden en vluchten. Zonder voldoende vliegtuigen richting Curaçao kan het toerisme niet groeien. Minstens zo belangrijk is de ontwikkeling van toeristische wijken en resorts, waar men veilig op aangename wijze van een vakantie kan genieten. Curaçao heeft zowel economisch als op het gebied van criminaliteit een diep dal gekend. Gelukkig beseft men op Curaçao steeds meer hoe belangrijk het toerisme voor het eiland is. Het politieke beleid op Curaçao is er dan ook op gericht om het toerisme zowel in kwantiteit als in kwaliteit op te schroeven.

Heerlijk ontspannen tijdens je vakantie op Curacao.

Vakantie boeken

Een vakantie naar Curaçao kun je tegenwoordig gemakkelijk zelf regelen. Internet heeft ervoor gezorgd dat je simpelweg zelf vliegtickets kunt zoeken, een accommodatie erbij kan boeken en zelf de huurauto vooraf kunt regelen. Ook kun je via internet een pakketreis boeken die je bij de vele reisbureaus ook in de winkel kunt boeken. Grote organisaties zoals TUI, Corendon, VakantieDiscounter en Sunweb bieden complete vakanties aan via hun websites. Er zijn echter ook een aantal kleinere organisaties die gespecialiseerd zijn in het Caribisch gebied en Curaçao. Voor lastminute vakantie aanbiedingen kun je vaak ook terecht op speciale lastminute sites. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Curaçao aanbiedingen op Vakantie Dealz. TUI heeft dankzij de combinatie met dochteronderneming TUIFly soms ook hele leuke lastminutes naar Curaçao.

Als je een vakantie helemaal zelf wilt regelen dan kun je via de verschillende vliegticketsites gemakkelijk vluchten naar Curaçao zoeken en boeken. De bijbehorende accommodaties kun je rechtstreeks bij de eigenaar boeken. Hotels zoek je gemakkelijk via boekingssites zoals Booking.com en Expedia. Voor het huren van een villa of privé-appartement kun je het beste zoeken via google of speciale overkoepelende sites van vakantiewoningen. Op Curaçao is er een groot aanbod van vakantievilla’s in allerlei maten en prijsklassen. De meeste van deze woningen zijn voorzien van een eigen zwembad. De villa’s en bungalows binnen resorts zoals Papagayo Beach en Livingstone Jan Thiel hebben meestal gedeelde zwembaden.

Houd er rekening mee dat indien je zelf alles rechtstreeks boekt de vliegtickets ineens betaald moeten worden bij reservering en dat voor veel vakantiewoningen er ook een redelijk grote aanbetaling (meestal 30 tot 50 procent) gedaan moet worden. Bij een pakketreis ligt de aanbetaling vaak een stuk lager als je ruim van tevoren betaalt. Risicoloos boeken doe je als er in het geval van het vliegticket een Nederlandse vliegticketverzekering aan gekoppeld is en in het geval van de accommodatie pas betaald hoeft te worden bij aankomst of als de vakantie valt onder de SGR-garantie.

Wat biedt Curaçao?

Curaçao is een Caribisch eiland met een aangenaam tropisch klimaat, fraaie stranden, een mooi natuurpark, een indrukwekkende onderwaterwereld en een aantal fraaie koloniale bouwwerken. Voor Nederlanders is er het bijkomende voordeel dat er ook Nederlands gesproken wordt. Binnen de hele cultuur van Curaçao zit Nederland deels verweven. Curaçao biedt naast het leven aan stranden en in zee ook een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De leukste hotspots van Curaçao vind je verzameld op de pagina bezienswaardigheden en op top 10 bezienswaardigheden Curaçao. De reden dat Nederlandse toeristen vooral voor Curaçao kiezen (meer dan Bonaire en Aruba) zit hem deels in de toegankelijkheid (Aruba is een stuk duurder als vakantiebestemming) en de mix die Curaçao biedt op het gebied van rust en vertier. Bonaire zal voor velen te rustig zijn terwijl Curaçao-fans Aruba juist ‘te Amerikaans’ vinden.

Feit is dat je in Curaçao een uitstekende vakantiebestemming treft waar je met een rechtstreekse vlucht in 9 uur naartoe vliegt. Je zit dan op een vakantie-eiland waar warm weer gegarandeerd is, de zon veelvuldig schijnt en waar een echte vakantiesfeer heerst.

Lekker genieten van een drankje tijdens je vakantienop Curacao.

Nadelen

We zijn graag eerlijk als we onze informatie over Curaçao delen met anderen. Dat betekent dat we behalve de geweldige dingen die het eiland te bieden heeft, ook eerlijk moeten zijn over nadelen waar je mee te maken kunt krijgen.

Curaçao is zonder enige twijfel een Caribische bestemming met alle bijbehorende voordelen maar ook een aantal nadelen. De officiële toeristische sites, de reisgidsen en sites van Curaçao-fans zullen vooral positieve verhalen vertellen. Waar je minder over zult lezen is de hoeveelheid zwerfvuil die je op redelijk wat plekken aantreft. Sommige wegen worden gewoon als openbare vuildumpplaatsen gebruikt. Naast klein vuil zie je dan ook volle vuilniszakken, maar zelfs complete bankstellen, koelkasten en ander grof vuil langs de weg en in de natuur. De criminaliteit ligt op Curaçao ook hoger dan op Aruba en Bonaire. Het is niet zo dat je continu met een onveilig gevoel rond hoeft te lopen op Curaçao, maar de kans op diefstal is gewoonweg wat groter. Een derde minpunt van het eiland waar je niet zo vaak op gewezen wordt is discriminatie van blanken. Na jarenlange onderdrukking van de zwarte bevolking is er een soort van omgekeerd effect gaande. Een deel van de gekleurde bevolking van Curaçao ziet Nederland en Nederlanders als onderdrukkers, bemoeials en profiteurs. Deze groep heeft weinig op met de “makamba’s” (indringers). Soms uit zich dat doordat ze jou als blanke langer laten wachten in een winkel, ronduit onaardig of ongeïnteresseerd doen of dat men je zelfs op straat probeert uit te lokken. In hoeverre je hier last van hebt ligt deels ook aan je eigen instelling (altijd vriendelijk blijven en lachen), deels aan de actuele situatie. Op een moment dat de verhouding tussen Curaçao en Nederland door wat voor reden dan ook eventjes minder goed is, hebben alle makamba’s daar schuld aan.

Accommodaties

Het toerisme op Curaçao is redelijk verspreid. De eerste grote hotels van Curaçao werden geopend in Willemstad en de Piscaderabaai. Het inmiddels gesloten Plaza Hotel in Punda is het hoogste gebouw van Willemstad. Het behoorde vroeger tot de Van der Valk keten. Aan de Piscaderabaai liggen de hotels van de Hilton en Marriott ketens. Het Marriott Curaçao Resort is het vroegere Sonesta hotel. De afgelopen jaren is het aanbod van hotelkamers en appartementen flink toegenomen. In Willemstad zijn het vijfsterren Renaissance Curaçao Resort, het Avilla Beach hotel en enkele leuke boetiekhotels geopend. Het gebied ten oosten van Willemstad is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste toeristische gebied van Curaçao. Langs de stranden van Sea Aquarium en Jan Thiel zijn een groot aantal hotels en vakantieparken gekomen, die vrijwel allemaal redelijk dicht bij de stranden liggen. Rondom Spaanse Water en langs de Caracasbaaiweg zie je vooral veel afgesloten wijken met villa’s. Veel van de particuliere vakantiewoningen die aangeboden worden liggen in dit gebied.

De laatste uitbreidingen zijn vooral terug te vinden in westelijke richting. Aan Blauwbaai is het grote park Blue Bay ontwikkeld en ook in het uiterste noordwesten zie je bij Lagun en Westpunt een toename in het aantal accommodaties. Landinwaarts is er nog niet veel toerisme en de noordkust is bijna helemaal ongerept.

Waar je het beste kunt overnachten heeft te maken met persoonlijke wensen en budget. Wie vooral rust in combinatie met mooie stranden wil die kan het beste richting Westpunt kijken. Houd er dan wel rekening mee dat de reistijd tot Willemstad en vooral het strandleven rondom Jan Thiel en Mambo Beach flink op kan lopen. Wie wel wat rust wil maar ook redelijk gunstig gelegen wil zijn ten opzicht van supermarkten, stranden, uitgaansleven en bezienswaardigheden die kan het beste het gebied ten oosten van Willemstad kiezen. Wie vooral centraal gelegen wil zitten die zit misschien nog wel het beste in Willemstad zelf. Met een huurauto ben dan je nooit verder dan een half uur van een aantal prachtige stranden verwijderd.

Vliegtickets

Dankzij luchtvaartmaatschappijen KLM en TUI fly kun je alle dagen van de week rechtstreeks of met één tussenstop tussen Amsterdam en Curaçao vliegen. Rechtstreekse vluchten naar Curaçao duren ongeveer 9 uur, de terugvlucht duurt dankzij wind in de rug meestal korter: zo’n acht tot acht-en-een-half uur. De retourvlucht is vrijwel altijd een nachtvlucht. Je vertrekt dan ‘s middags vanuit Curaçao en komt de volgende ochtend op Schiphol aan. Vanuit België kun je met TUIfly naar Curaçao vliegen. Deze maatschappij biedt één wekelijkse vlucht vanaf Brussel naar Curaçao aan.

Vanaf het winterseizoen 2023/2024 kun je ook met Corendon naar Curaçao vliegen. Deze touroperator zet de hypermoderne Airbus A350-900 vliegtuigen van World2Fly in om vijf keer per week tussen Amsterdam en Curaçao te vliegen. Deze Curaçao-vluchten van Corendon zijn rechtstreeks.

Een nadeel van het feit dat je vrijwel alleen maar met TUI of KLM naar Curaçao kunt vliegen is dat de vliegtickets naar Curaçao in de schoolvakanties relatief duur zijn. Er zijn immers weinig alternatieven voorhanden.

Vluchten met overstap zijn vanuit Amsterdam ook te boeken. Je vliegt dan met British Airways via Londen en Miami of met een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij via de Verenigde Staten naar Curaçao. Bij een reisschema met minimaal één overstap loopt de totale reistijd al snel op naar 12 tot 14 uur.

Als je vanuit Aruba of Bonaire naar Curaçao wilt vliegen dan kun je met Divi Divi Air vliegen. Deze maatschappij vliegt meerdere keren per dag tussen de ABC-eilanden. De vluchten duren ongeveer twintig minuten. Vroeger kon je ook met InselAir tussen Aruba, Bonaire en Curaçao vliegen. Jarenlange financiële malaise heeft in februari 2019 tot het faillissement van deze lokale luchtvaartmaatschappij geleid.

Fokker-vliegtuig van Insel Air