Curaçao is gezegend met een warm, droog en overwegend zonnig tropisch klimaat. Gedurende de meeste dagen is het ideaal weer voor zee, strand en zwembad. Met dagtemperaturen die altijd tussen de 28 en 34 graden Celsius liggen hoef je je ‘s morgens niet af te vragen of het warm genoeg is om zomerse kleding aan te trekken. Zelfs ‘s nachts is het nog warm. In de koudste maanden komt het kwik laat in de nacht zelden lager dan 22 tot 24 graden, terwijl in de warmste maanden het tot diep in de nacht tegen de dertig graden blijft waarna tegen de ochtend het laagste punt bereikt wordt: een graad of 26 tot 28. Hoe de warmte ervaren wordt, wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van wind. De vrijwel altijd aanwezige passaatwind zorgt ervoor dat de hitte voor het gevoel getemperd wordt. Zodra je echter beschut zit of de wind wegvalt dan ervaar je hoe warm het eigenlijk is. Op de zeldzame dagen dat de wind bijna niet meer voelbaar is, klagen zelfs de bewoners van Curaçao over de warmte. Sowieso merk je dat de warmte ervoor zorgt dat je in een ander tempo gaat leven dan in Nederland. De warmte maakt je loom en minder actief, wat natuurlijk nog eens versterkt wordt door het vakantiegevoel.
Het weer op Curaçao
Zonneschijn
Laat ons eens met het beste nieuws beginnen: de zon schijnt vrij vaak op Curaçao. Met gemiddeld zo tussen de 3000 en 3200 uren aan zonneschijn is het op Curaçao aanzienlijk zonniger dan in Nederland. Met aantal uren zonneschijn wordt de tijd aangeduid waarin de zon zichtbaar is met het blote oog. Dit is dus iets anders dan het aantal uren daglicht. Gemiddeld genomen is de zon op Curaçao rond de 71-72 procent van de tijd zichtbaar. Het kan dan onbewolkt zijn, maar groter is de kans dat er wel bewolking aanwezig is. Deze bewolking is dan niet dusdanig aanwezig dat de zon gehinderd wordt. Wie foto’s of filmpjes van Curaçao bekijkt die zal zien dat er eigenlijk bijna altijd wel wolken te zien zijn. Soms vallen ze amper op, soms is het zwaarbewolkt.
Relatief gezien zijn januari, februari, maart, juli en augustus de meest zonnige maanden. Er is echter geen maand die je somber kunt noemen. Wie de klimaatstatistieken bekijkt die zal zien dat alle maanden tenminste gemiddeld 8 uur zonneschijn per dag kennen.
Temperaturen
Bij een tropisch klimaat zoals dat op Curaçao heerst, horen natuurlijk tropische temperaturen. Je hoeft op Curaçao niet bang te zijn dat je het koud hebt. De enige uitzondering daarop is juist als je binnen bent. Op sommige plekken hebben ze de airconditioning zo koel staan dat je een trui of vest zou willen gebruiken. De gemiddelde etmaaltemperaturen liggen op Curaçao tussen de 26 en 29 graden. Kijk je naar de maximumtemperaturen, dan liggen die gemiddeld tussen de 29 en 33 graden Celsius. Dat zijn waardes waar je serieus bij kunt gaan weten, zeker als je weet dat de relatieve luchtvochtigheid gemiddeld zo rond de 70 t0t 85 procent ligt. Dat maakt het extra benauwd. je snapt dan wel dat een verkoelende wind welkom is.
’s Avonds daalt de temperatuur vrij geleidelijk. Vaak is het na zonsondergang nog bijna net zo warm als overdag. De minimumtemperaturen worden meestal pas tegen het einde van de nacht gehaald. Denk dan aan 23 tot 27 graden Celsius. Dat is warmer dan het in de zomer gemiddeld overdag in Nederland wordt.
Winterzon op Curaçao
Op het moment dat het in Nederland koeler wordt en we richting de winter gaan, blijft het op Curaçao flink warm. Wie op zoek gaat naar een bestemming voor een winterzonvakantie die zal zeker een vakantie naar Curaçao als een mogelijke optie tegenkomen. Wie tijdens de Nederlandse winter op zoek gaat naar de zon en warmte die kan het beste tot na de feestdagen wachten. Je ziet dat het weer tegen het begin van januari beter wordt ten opzichte van de wat nattere maanden die daarvoor liggen. Met name februari en maart zijn erg aangenaam op Curaçao. Het is dan niet op z’n heetst en de kans op regen is in deze periode het laagst. Let wel goed op wanneer de krokusvakantie of voorjaarsvakantie in Nederland valt. Het is dan over het algemeen duurder om naar Curaçao te reizen, omdat de vraag dan stijgt.
Wie vastzit aan de schoolvakanties die kan een wintervakantie gebruiken om het vitamine D-niveau op natuurlijke wijze weer wat op te krikken. Wees wel op tijd met het boeken van een winterzonvakantie naar Curaçao tijdens de voorjaarsvakantie, want de prijzen kunnen flink oplopen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt.
Regen
Gemiddeld valt er op Curaçao zo’n vijfhonderd millimeter regen per jaar. Dat lijkt meer dan het is, want de meeste regen valt in vrij zware buien waardoor de totale tijd dat het daadwerkelijk regent veel minder is dan je zou verwachten. Dagen met overwegend regenachtig weer komen niet zoveel voor. Vaak is er sprake van buien die vooral in de ochtend en in de nacht voor kunnen komen. Curaçao kent een zogenaamd regenseizoen. Dit begint eind september en loopt door tot ongeveer half december. De naam regenseizoen klinkt dramatischer dan het is, want in deze periode is gewoon het aantal dagen dat het regent en de hoeveelheid buien wat groter. Ook is er een grotere kans dat er binnen een week meerdere dagen zijn waarin er met regelmaat een hoosbui plaatsvindt. Hoewel het klimaat van Curaçao statistisch weinig variatie vertoond, heeft het weer op Curaçao wat betreft regenval wel een vrij onvoorspelbaar karakter.
Soms kan het tegenzitten. Bekenden van ons, die geregeld naar Curaçao reizen, hadden in oktober 2018 twee weken op het eiland waarbij het dagenlang onbestendig en regenachtig bleef. Ze hadden dit nog niet eerder meegemaakt op ‘hun’ eiland. Het is wel een teken dat de wereldwijde klimaatverandering ook op Curaçao voor afwijkend weer kan zorgen.
Orkanen
Dankzij de ligging in het zuiden van de Caribische Zee heeft Curaçao het geluk net buien het gebied te vallen waar jaarlijks meerdere orkanen en tropische stormen voorkomen. Soms ontkomt ook Curaçao niet aan de effecten een (zware) tropisch storm, zoals tropische storm Tomas die in 2010 ten noorden van Curaçao voorbijtrok en voor veel overlast gezorgd heeft. Een ander voorbeeld is orkaan Lenny die op vrij grote afstand van Curaçao bleef maar wel voor redelijk veel schade onderwater aan het koraalrif veroorzaakte. Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied begint in juni en duurt tot december.
Klimaattabel voor Curaçao
Onderstaande klimaattabel laat de gemiddelde klimaatstatistieken voor Curaçao zien. Lokaal kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Wil je meer informatie hebben over het klimaat van Curaçao? Ga dan naar klimaatinfo Curaçao voor de klimaatgegevens van Curaçao.