Curaçao | autorijden | bezienswaardigheden | eten & restaurants | links | reisinformatie | stranden | vakantie | weer & klimaat

Curaçao weer & klimaat

Curaçao is gezegend met een warm, droog en overwegend zonnig tropisch klimaat. Gedurende de meeste dagen is het ideaal weer voor zee, strand en zwembad. Met dagtemperaturen die altijd tussen de 28 en 34 graden Celsius liggen hoef je je ‘s morgens niet af te vragen of het warm genoeg is om zomerse kleding aan te trekken. Zelfs ‘s nachts is het nog warm. In de koudste maanden komt het kwik laat in de nacht zelden lager dan 22 tot 24 graden, terwijl in de warmste maanden het tot diep in de nacht tegen de dertig graden blijft waarna tegen de ochtend het laagste punt bereikt wordt: een graad of 26 tot 28. Hoe de warmte ervaren wordt, wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van wind. De vrijwel altijd aanwezige passaatwind zorgt ervoor dat de hitte voor het gevoel getemperd wordt. Zodra je echter beschut zit of de wind wegvalt dan ervaar je hoe warm het eigenlijk is. Op de zeldzame dagen dat de wind bijna weggevallen is klagen zelfs de bewoners van Curaçao over de warmte. Sowieso merk je dat de warmte ervoor zorgt dat je in een ander tempo gaat leven dan in Nederland. De warmte maakt je loom en minder actief, wat natuurlijk nog eens versterkt wordt door het vakantiegevoel.

Curaçao bezienswaardigheden

Het eiland Curaçao biedt veel interessante bezienswaardigheden. Wie een excursie wil maken op Curaçao kan uit voldoende interessante plekjes kiezen. Populair zijn onder andere Willemstad, de plantagehuizen en de struisvogelfarm.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Curaçao op een rijtje gezet:
Curaçao bezienswaardigheden top 10

Regen

Landschap dat past bij het droge klimaat van CuracaoGemiddeld valt er op Curaçao zo’n vijfhonderd millimeter regen per jaar. Dat lijkt meer dan het is, want de meeste regen valt in vrij zware buien waardoor de totale tijd dat het daadwerkelijk regent veel minder is dan je zou verwachten. Dagen met overwegend regenachtig weer komen niet zoveel voor. Vaak is er sprake van buien die vooral in de ochtend en in de nacht voor kunnen komen. Curaçao kent een zogenaamd regenseizoen. Dit begint eind september en loopt door tot ongeveer half december. De naam regenseizoen klinkt dramatischer dan het is, want in deze periode is gewoon het aantal dagen dat het regent en de hoeveelheid buien wat groter. Ook is er een grotere kans dat er binnen een week meerdere dagen zijn waarin er met regelmaat een hoosbui plaatsvindt. Hoewel het klimaat van Curaçao statistisch weinig variatie vertoond, heeft het weer op Curaçao wat betreft regenval wel een vrij onvoorspelbaar karakter.

Orkanen

Dankzij de ligging in het zuiden van de Caribische Zee heeft Curaçao het geluk net buien het gebied te vallen waar jaarlijks meerdere orkanen en tropische stormen voorkomen. Soms ontkomt ook Curaçao niet aan de effecten een (zware) tropisch storm, zoals tropische storm Tomas die in 2010 ten noorden van Curaçao voorbijtrok en voor veel overlast gezorgd heeft. Een ander voorbeeld is orkaan Lenny die op vrij grote afstand van Curaçao bleef maar wel voor redelijk veel schade onderwater aan het koraalrif veroorzaakte. Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied begint in juni en duurt tot december.

Beste reistijd

Curaçao kun je het hele jaar door bezoeken. De kans op goede weersomstandigheden is zeer groot, het aantal dagen dat je door teveel regen echt niet naar het strand kunt gaan blijft beperkt tot enkele dagen per jaar. In het najaar is de kans op regenbuien wat groter dan gedurende de rest van het jaar. Voor Curaçao geldt helaas net als zoveel bestemmingen dat vooral de reisperiodes tijdens de schoolvakanties duurder zijn. Tijdens de maanden juli en augustus hanteren de luchtvaartmaatschappijen meestal tarieven die hoger liggen dan tijdens andere maanden. Soms bedraagt het prijsverschil zelfs honderden euro’s per ticket. Dit geldt ook voor de reisdata die rondom de feestdagen in december liggen. Ook de accommodaties op Curaçao hanteren voor deze periodes meestal hogere tarieven. De zomervakantieperiode en de kerstvakantie zijn ook voor de accommodaties hoogseizoen, waarbij er vaak andere tarieven gelden. Wie op zoek is naar de beste prijs-/kwaliteitverhouding die kan het beste reizen in het voorjaar. De kans op regenbuien is dan het kleinst en over het algemeen zijn de prijzen voor een vakantie op Curaçao dan niet op het allerduurste niveau. In het najaar liggen de prijzen vaak iets lager, maar is ook de kans op minder goed weer groter.

Weer & klimaat

Het tropische klimaat van Curaçao zorgt ervoor dat alle dagen warm zijn met temperaturen die overdag altijd rond of net iets boven de 30 graden Celsius liggen. De zon schijnt in de regel uitbundig en van een echt regenseizoen of orkanen heeft Curaçao geen last. Op het internet zijn een aantal goede websites te vinden met uitgebreide informatie over het weer & klimaat van Curaçao en de beste reisperiodes om het eiland te bezoeken:
klimaatinfo Curaçao
beste reistijd zonvakantie Curaçao

winterzon vakantie op Curacao

Meer info over Curaçao

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Curaçao:
5x zien & doen op Curaçao
bijzondere plaatsen op Curaçao
Curaçao informatie
Curaçao informatie
Curaçao reisinformatie

Curacao top 10

© teksten & foto's dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy